Виставка “Темне”, галерея “Білий Світ”, Київ

З 19 жовтня по 3 листопада в ЦСМ “Білий Світ” експонуватиметься виставка Петра Сметани “Темне”. Живописні полотна Петра Сметани відобразять роздуми митця про початок і основу речей, що лишається поруч з нами щодня і ніколи не втратить своїх прав.
“Темне – те, що залишається після яскравих спалахів світла.
Темне, яке повільно кружляє в повітрі і повільно опадає, забарвлюючи все собою.
Темне, як обов’язкове і вимушене явище нашого сьогодення.
Темне, як сажа, з якої все почалося, як первісний праобраз. І сажа як наслідок руйнувань.
Темне, як етап перед народженням.
Петро Сметана – український художник, народився 28 січня 1985 року в місті Самбір, що на Львівщині. Закінчив Львівський Національний Лісотехнічний Університет, спеціальність дизайн, в 2008 р. Член НСХ України з 2012 р. Учасник міжнародної стипендіальної програми “Gaude Polonia” 2016 року. Працює та живе у Львові (Україна).
Білий Світ має свою історію співпраці з Петром Сметаною – одним з найталановитіших митців України. Попередня його виставка, «Проходячи повз монастир», відкрилася у вересня 2021 року. Її головною темою стало протистояння людини з невизначеністю і метушнею, прагнення до безпеки і розміреного життя. Нині ж Петро Сметана пірнає ще глибше в прірву реальності, досліджує фундаментальні властивості матерії, з якої зітканий цей світ. І будує власні, особливі стосунки з Темним.
Детальніше про творчість Петра Сметани і попередні виставки у Білому Світі: https://whiteworld.net/artist/smetana-petro-1985.html

Текст – галерея “Білий Світ”
Фото – Сергій Мазураш