Персональний проект «Воскресіння» в контексті 59-ї Венеційської Бієнале

Виставка у Венеції — «Воскресіння» львів’янина Петра Сметани відкрита в рамках групового проєкту Європейського культурного центру «Personal Structures» («Особистісні структури») під час Венеціанській бієнале. «Personal Structures» проводять вшосте. Ця виставка розміщується на трьох локаціях — у палаццо Мора та Бембо, у парку «Сади Маринаресса».

Вперше за 127 років картини львівського художника представлені на Венеційській бієннале, — повідомили у Державному агентстві України з питань мистецтв та мистецької освіти.

Галерея “Зелена Канапа”: “Мабуть найамбітніший наш проект.Галерея Зелена канапа розширює свою діяльність до міжнародної і представить виставку львів’янина Петра Сметани в рамках проєкту Європейського культурного центру ECC–Personal Structure у Венеції під час 59-тої Венеційської бієнале з 23 квітня до 27 листопада 2022 року. Уявляєте? Окрема виставка львівського митця, тривалістю сім місяців, у Palazzo Mora, з прогнозованою відвідуваністю 600 тис. – 1 млн. глядачів? Творимо імідж України, як країни прекрасного мистецтва у світі разом, незважаючи ні на що! Ми не здаємося! Живемо з мистецтвом!”

Дружина Ольга Кузюра: “Минулого тижня мала змогу представляти проект Петра Сметани «Воскресіння» на події сателіті Венеційської Бієнале Personal Structures. Петро не міг покинути країну у зв’язку з активною фазою війни росії проти України. Пишаюсь, що мала змогу приєднатись до голосів, що транслюють інформацію про агресію росії на території України й виокремлюють наші мистецькі практики в світовому контексті. Дякуючи команді галереї Зелена Канапа та спілці спонсорів це стало можливим навіть в такий важкий час.
Я спостерігала за кристалізацією самої концепції проекту, його ідейного бекграунду, накопиченням тривоги про безпеку нашої країни. Проект Воскресіння був створений Петром Сметаною на початку 2022 року ще до повномасштабного вторгнення Росії на територію України. Зараз ми можемо зчитувати його як пророчий образ. В перші тижні, вже коли картини були відправлені у Венецію росіяни перетворили квітучі українські міста на саме такі пейзажі, людські життя в прах. Та ці образи не були передбаченням. Україна перебуває у війні з Росією вже вісім років. Від агресії цієї країни ми потерпаємо століттями. Напади на нашу ідентичність набували різноманітних форм. Об‘єкти представлені на картинах це конкретні споруди історичного значення, в Україні що потерпали від бездіяльності, браку захисту. І ми бачимо, що наслідки тривалого браку дій такі ж страшні як і різкий збройний напад.
Та 24 лютого усі свідомі Українці народились наново. На момент презентації проекту в Україні святкували Великдень. У цей тиждень ми символічно об‘єднуємось у стражданнях в очікуванні Воскресіння Христа. Ми бачимо воскресіння через смерть, що повстає перед нами видимим та намацальним. Насправді смерть йде попереду життя. Болісне народження нової духовності відбувається саме так. З розкладеної матерії повстає нове життя. І ці матеріальні образи Петра Сметани про очікування в руїні, але сповнене віри і впевненості у завтрашнє воскресіння України.”

ГО “Грандів, рейтингів та номінацій”, БО “Комітет з громадських нагород України” спільно з експертною радою повідомляють, що міжнародною премією “Культурна дипломатія” був нагороджений Петро Сметана, Україна, художник, праця в галузі візуального мистецтва.
Рішення про нагородження № 265 від 1 червня 2022 року, Київ.

Відео: https://www.facebook.com/watch/?extid=CL-UNK-UNK
Стаття: http://iz.com.ua/
Стаття: https://www.ukrinform.ua/
Стаття: https://zahid.espreso.tv/
Стаття: https://lb.ua/culture
Стаття(ENG):https://personalstructures.com/